luni, 31 ianuarie 2011

Legume in aspic, pentru vegetarieni si nu numai

Obiceiul de a ne infrupta din macaruri „traditionale” asezate pe masa de sarbatori m-a convins sa gatesc  mancaruri fara carne si sa le testez gustul cu mentalitatea unei persoane care a mancat multi ani carne.

Si cum racitura este o mancare traditionala sarbatorilor de iarna, mi-am zis: de ce nu cu legume?!
Si asa ca am incercat legume in aspic, si trebuie sa recunosc : mi-a reustit

Numar de portii: 4 portii
Timp de preparare 1 ora
Timp de gatire 15 minute
Dificultate:usor


Ingrediente:
-          1 dovlecel
-          2 morcovi mijlocii
-          1 cana mazare congelata
-          1 ardei gras (eu am avut verde, dar cred ca poate sa fie mai colorat cu unul rosu!)
-          1 felie telina
-          2 oua
-          1 ceapa alba
-          sare (optional)
-          foi de dafin, piper boabe
-          1 capatana de usturoi
-          gelatina (1 plic la 1 litru de supa)

Preparare
-          am spalat toate legumele
-          am   curatat de coaja morcovii si i-am taiat rondele de 3-5mm grosime
-          dovlecelul l-am feliat fara a curata coaja –nu va faceti griji, coaja este frageda si gustoasa!
-          am curatat de cotor si seminte ardeiul pe care l-am taiat pe lung in felii subtiri  de 1/2cm
-          am taiat cubulete de 2cm felia de telina; felia de telina poate fi mai groasa sau mai subtire,  functie de gust
-          Intr-o oala de 3 litri am pus pe jumatate  apa cu putina sare (dupa gust), foi de dafin, piper boabe si cand a inceput sa dea in clocot am rasturnat in oala morcovul, ceapa si telina; dupa 10 minute de fiert am adaugat dovlecelul si dupa alte 10 minute de fiert am completat cu ardeiul gras
-          separat am pus la fiert mazarea congelata in putina apa cu sare
-          dupa ce am spalat ouale le-am pus la fiert cam 10 minute (sa fie tari)
-          intr-un vas termorezistent am asezat mazarea fiarta si bine scursa (pastrati  supa de mazare pentru aspic), rondelele de morcovi, dovleceii bine scursi de apa
Daca legumele nu sunt bine scurse de apa, riscati sa nu sa se intareasca bine aspicul.
-          dupa a au fiert ouale le-am spalat intr-un jet de apa rece ca sa se curete usor de coaja, le-am decojit, am taiat rondede si le-am asezat in vas
 
-          am pus deasupra, dupa ce au fiert, cubuletele de telina si fasiile de ardei gras si  cateva frunze de patrunjel sau telina
-          am curatat usturoiul, l-am zdrobit ca pentru mujdei  si l-am rasturnat in supa in care au fiert legumele si mazarea; (am lasat sa se raceasca supa inainte de a pune usturoiul -sa fie foarte putin calda) si l-am lasat cam 20 minute
-          separat, am dizolvat gelatina conform instructiunilor si am amestecat-o cu supa.racita, dupa care am strecurat-o printr-o sita foarte deasa (varianta vegetariana de la dr. Oetker)



-          Supa rezultata  am rasturnat-o peste legume cu grija sa nu se tulbure
-          Am asteptat sa se raceasca complet si am asezat platoul in frigider asteptand cu emotie daca s-a intarit asa cum imi place mie (sa tai cu cutitul aspicul)
A doua zi de dimineata am probat aspicul: a iesit minunat!

Incercati! Merita!


Sfat:
-          supa sa o fierbeti la foc mic ca sa ramana limpede
-          ceapa am aruncat-o imediat ce a fiert, si nu am tinut-o in supa prea mult (aduce un gust usor amar)
-          se pot face portii separate in cutii de iaurt (sau margarina) si se rastoana in furfurii cand se serveste

Pofta Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu