sâmbătă, 12 noiembrie 2011

raw vegan_ mâncare de varză cu roşii


Varza, o minune de care ar trebui să ne bucurăm cu toţii. Mâncarea de varză rămâne printre preferatele mele, mai ales ca este şi foarte sănătoasă.
Varza crudă îşi păstrează toate proprietăţile sale curative şi este bine s-o consumi cât mai des crudă.
O substanţă  conţinută  de către varză, sulforafanul, stimulează puternic producerea în organism a unor enzime care joacă rolul de detoxifiant al ficatului. De asemenea, consumul de varză s-a dovedit a preveni procesele de distrucţie celulară la nivelul ficatului, sub acţiunea factorilor infecţioşi sau a celor
chimici. Principiile active din frunzele de varză induc celulelor maligne canceroase apoptoza (un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor îmbătrânite), reglează actiunea hormonilor steroidieni în organism (implicaţi în apariţia a numeroase forme de cancer), reglează ritmul de diviziune celulară, induc o creştere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea şi de eliminarea celulelor maligne. Trei-cinci zile pe saptamană, în care consumăm câte
200 de grame de salată de varză, ne pot salva viaţa, punându-ne la adăpost de o incredibilă multitudine de forme de cancer.

Nr. Porţii: 4
Timp de preparare: 20 minute
Categorie: raw vegan_ mâncăruri

Ingrediente:
1 varză mică sau ½ varză mai mare
1 morcov mijlociu
cimbru
sare grunjoasă
3-4 linguri ulei de floarea soarelui extravirgin
            Sosul de roşii:
2 roşii
3 căţei de usturoi
cimbru
sare grunjoasă
mărar proaspăt
 Preparare:
Vezi când cumperi varza să fie de Buzău. Nu fac discriminări, dar varza noastră românească de Buzău este un soi foarte bun. Are frunzele subţiri şi nervuri mici şi fragede în comparaţie cu un soi chinezesc care ne-a invadat grădinile.
Curăţă varza de primele frunze, şi taie în fâşii subţiri. Răstoarnă într-un bol, presară puţină sare grunjoasă şi frământă puţin între degete pentru a-şi mai pierde din rigiditate. Lasă la „odihnă” cam o oră. Separat, curăţă morcovul, plimbă-l sub un jet de apă rece, apoi rade-l pe răzătoarea cu ochiuri mari şi răstoarnă-l peste varză, presară puţin cimbru şi adaugă uleiul. Amestecă bine.
Sosul de roşii este foarte uşor de preparat: pune într-un blender căţeii de usturoi curăţaţi de coajă, roşiile şi puţină sare grunjoasă. Mixează  până ce totul devine o cremă.
Aşează în farfurie varza, adaugă-i sosul de roşii şi pictează cu puţin mărar tocat mărunt. Dacă vreodată te-ai îndoit de ea, să ştii că te-ai înşelat. Ea, cuminte şi alintată, înfoiată şi îngâmfată, ea, varza, îţi dăruieşte cu multă dărnicie picătura de sănătate, dar divin presărat în falduri creţe, dulceaţa zilelor de toamnă şi răsfăţul celor de iarnă.

18 comentarii:

  1. O varza de calitate superioara se produce si in comuna Lunguletu, Giurgiu. Din pacate lor li se strica varza si noi mancam chinezarii ;)) Dar cea mai buna varza este cea ecologica deoarece varza este una din legumele stropite din greu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca e foarte buna!!!!
    pot inlocui rosiile cu suc de rosii?...sucul meu e subtirel...
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, Anonim, ai perfecta drepatate. Din pacate produsele noastre sunt date uitarii si ele sunt si "bio" si gustoase. Dar la mijloc sunt banii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Alynusa,
    Iarna este mai greu cu rosiile, si cum stiu ca tu ai un beci intreg cu foarte multe bunatati, nici nu se pune problema ca nu va iesi buna cu suc de rosii.
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Gratiela,as manca salata de varza in fiecare zi,o ador,dar de unde iau eu varza de Buzau???Foarte rar gasesc varza care sa semene cu varza romaneasca....iar atunci cand gasesc cumpar cate 4,5 verze de se sperie italienii si apoi vazandu-ma asa bucuroasa...sigur isi spun ca-s nebuna...dar cui ii pasa?Macar daca as gasi mai des,caci aici gasesc zilnic varza turceasca (din aia foarte dura cu nervuri groase)sau varza chinezeasca,care nici macar miros de varza nu are...
    Ufff,m-am descarcat!
    Asa ca eu o fac asa,fara marar(aceeasi poveste...)dar o chem salata,nu stiam ca-i raw-
    Te pup si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Petro,
    Sunt multe mancaruri raw pe care le consumam fara sa stim, dar ce importanta are? Important este ca este foarte buna. Varza este considerata un aliment minune, aliment medicament.
    Pupici,

    RăspundețiȘtergere
  7. mare dreptate ai! varza cruda e un adevarat medicament. si ce buna e salata asta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai dreptate Brandusa,
    Medicament si deliciu in aceeasi farfurie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi-ai facut pofta! Deja, ma duc in bucatarie ... Pe cerul gurii se anunta ploaieeee.
    Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
  10. As manca si eu o portie fdaca mai ai!

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata asa de bine ca ma tenteaza sa pap chiar daca ora este cam tarzie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu-i bai Maria!
    Contrar a ceea ce se stie, varza cruda este benefica organismului si nu face rau, chiar daca ora este inaintata. Macar putin, nu?!

    RăspundețiȘtergere
  13. Luciana,
    Pofta buna, si te astept pe la mine.

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte buna a iesit...noutatea la mine a constat in cimbru su usturoi, nu credeam ca se pot combina cu varza cruda, dar a iesit asa de gustoasa....multumim de idee!

    RăspundețiȘtergere
  15. Desi cimbru este destul de parfumat chiar si uscat, totusi el este destul de prietenos cu foarte multe combinatii, chiar si cu tarhonul. Mie in place tandemul cimbru- tarhon si chiar, uneori, busuioc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa nu facem confuzie,soiul de varza {DE BUZAU]este creat la ''Statiunea de cercetare si productie legumicola"din BUZAU,de catre dr.ing.CHIRU ,dar poate fi cultivat in orice zona legumicola din tara,deoarece aceasta societate{care inca incearca cu incapatanare sa mai traiasca}produce material semicer.Deoarece in timpul liber ma ocup de mica mea gradina am relatii foarte bune cu personalul aceastei societati,si pt.cei interesati sa cultive acest soi de varza va pot da adresa
    SCDL BUZAU ,Str.Mesteacanului Nr.23
    tel.0238722560

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am subliniat "varza de Buzau" si nu "din Buzau", promovand soiul romanesc. Promovez acest soi romanesc, ca de altfel toate soiurile romanesti, pentru ca sunt mult mai bune.

      Ștergere